Pradžia Lietuvos
Agrarinių ir miškų
Mokslų centras
En

Dr. Bronislava Butkutė dalyvavo konferencijoje apie funkcinį maistą Japonijoje

Dr. Bronislava Butkutė dalyvavo konferencijoje apie funkcinį maistą Japonijoje

2015 m. lapkričio 15–19 d. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto Cheminių tyrimų laboratorijos vyr. m. d. dr. Bronislava Butkutė dalyvavo tarptautinėje konferencijoje 19th International Conference: Functional and Medical Foods, Bioactive Compounds and Biomarkers: Longevity and Quality of Life, vykusioje Kobės universitete, Japonijoje.

Šiame mokslo renginyje dalyvavo daugiau nei 200 dalyvių iš įvairių pasaulio regionų, gausiausios buvo JAV, Japonijos ir Pietryčių Azijos šalių mokslininkų delegacijos.

Plenariniuose pranešimuose apžvelgtos funkcinio maisto koncepcijos įvairiose šalyse ir regionuose. Dauguma žodinių ir stendinių pranešimų buvo susiję su augalinės bei gyvulinės kilmės produktų ir iš jų išskirtų bioaktyvių junginių priešklinikiniais, klinikiniais ir epidemiologiniais tyrimais. Fitocheminių tyrimų rezultatai aptarti tik keliuose pranešimuose. Taip pat buvo naudinga išgirsti, kokie ir kokiomis kryptimis vykdomi funkcinio maisto tyrimai pasauliniu mastu. Žemdirbystės instituto mokslininkų ir kolegų iš kitų institucijų bendrame projekte nustatomos bioaktyvių junginių grupės (izoflavonai, flavonoidai, taninai, fenoliniai junginiai ir kt.) aptinkamos ir kituose objektuose, todėl kai kurios idėjos gali būti pritaikytos ir perkeltos į tolesnius bei gilesnius pupinių augalų tyrimus.

Pagal tyrimų rezultatus, gautus įgyvendinant projektą „Daugiamečiai pupiniai augalai – pridėtinės vertės ingredientų šaltinis funkciniam maistui“ (LegFOOD), vykdomame pagal Nacionalinę mokslo programą „Sveikas ir saugus maistas“ (sutarties Nr. SVE-06/2014), renginyje buvo pristatyti du pranešimai: A. Padarauskas, B. Butkutė, L. Taujenis, N. Lemežienė, J. Cesevičienė. Isoflavones distribution in plants of genera Trifolium, Medicago, Onobrychis and Astragalus ir B. Butkutė, A. Padarauskas, A. Pavilonis, R. Benetis, L. Taujenis, J. Cesevičienė, A. Dagilytė, N. Lemežienė. Nutritional and bioactive properties of perennial legumes. Abu pranešimai sudomino renginio dalyvius: buvo užduota klausimų, asmeniniuose pokalbiuose konferencijos dalyviai jį įvertino palankiai. Tarp besidominčiųjų lietuvių mokslininkų tyrimų rezultatais buvo ir vienas konferencijos organizacinio komiteto pirmininkų Danik M. Martirosyan. D. M. Martirosyan yra Funkcinio maisto centro (Functional Food Center Inc.) steigėjas ir direktorius, kasmetinių tarptautinių konferencijų „Funkcinis maistas – lėtinių ligų profilaktikai ir gydymui“ pirmininkas, knygų serijos „Funkcinio maisto produktai – lėtinių ligų prevencijai“ (Functional Foods for Chronic Diseases) redaktorius. Jis siūlo metodinę pagalbą mūsų šalies mokslo įstaigoms universitetams plėtojant tyrimus ir kuriant naujas mokymo programas, susijusias su funkciniu maistu.